Sinun teoillasi on vaikutus

 
muutosblogiinpieni.jpg
 

Mun ekologinen elämä lähti siitä, että koin oman roolini asioiden muuttamisessa tärkeäksi ja koin, että juuri minun teoillani on vaikutus. Näin paljon ongelmia, joita ihmisten nykyinen toiminta aiheuttaa ja ajattelin, että tähän täytyy tulla muutos. Ja monet ongelmat ovat yksittäisten ihmisten toiminnasta johtuvia, joten myös se muutos lähtee jokaisesta yksittäisestä ihmisestä. (Ja toki markkinavoimat on avittaneet mukavasti ihmismielen muokkaamisessa.) Minun oli helppoa aloittaa ekologinen elämä, koska tunne omasta vastuusta oli niin vahva.

Tuon aina epäkohdat esiin niin töissä kuin vapaa-ajallakin - jos asiat on huonosti, niin niitä pitää yrittää muuttaa paremmaksi ja pitää miettiä ratkaisuja ongelmiin. Tämä ajattelutapa on mulla niin vahva, että ihmettelen sitä, miten joku voi ajatella, että ei voisi vaikuttaa oman elämänsä asioihin. Mun on vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka epäkohtia nähdessään tai kokiessaan vain tyytyvät rooliinsa ja ajattelevat, että asiat nyt vaan on näin eikä sille mitään mahda. Sellaisen elämän eläminenhän syö ihmistä ja onnellisuutta! Ja kun ilmastonmuutoksen aiheuttamat vahingot on niin selvästi meidän silmien alla, niin kuka voi sanoa, ettei itse ole vastuussa tekemisestään, vaan on jonkun muun asia ratkaista ongelmat.

Ekoasioissa mua on jo pitkään ärsyttänyt se ajattelutapa, että ”ei yhden suomalaisen tekemisillä ole mitään merkitystä maailman mittakaavassa”. Maailmassa on niin monta esimerkkiä siitä, kuinka yksittäisten ihmisten toiminta- ja ajattelutapojen muutokset ovat johtaneet johonkin suurempaan. Lähdetään vaikka naisten äänioikeudesta tai nyhtökauran tai iPhonen suosiosta. Mun mielestä tämä yleinen ajattelutapa pitäisi kääntää toisinpäin ja nähdä pienetkin teot merkityksellisinä.

Olinkin ihan innoissani, kun Juliaihminen kirjoitti tästä aiheesta blogissaan! Hän kertoi, että on tutkittu, että Suomessa lähes 70 % päästöistä syntyy kotitalouksissa - eli tavallisten ihmisten valinnoista. Ja kun keskiverto suomalaisen hiilidioksidipäästöt ovat reilu 10 tonnia (vrt. esim. intialaisen alle 2 tonnia) niin omilla valinnoillaan tätä todella voi muuttaa! Muista, että JUURI SINÄ voit teoillasi vaikuttaa ja tehdä maailmasta paremman paikan!

Jos sen sijaan, että sysättäisi vastuuta aina naapurille, niin päätettäisiinkin kaikki ottaa se vastuu ja toimia yhdessä. Päättäjät, yrittäjät, julkisuuden henkilöt, matti-maija meikäläiset – kaikki!

Ja sitten tästä Kiina/Intia-argumentoinnista voisi kirjoittaa vielä monta tekstiä lisää. Palataan siihen!

Bethechange.jpg