Muovivähä maaliskuu

Mahtava juttu, että Muoviton maaliskuu -kampanja on herätellyt ihmisiä taas miettimään tuottamansa muovijätteen määrää. Mähän vietin viime syksynä toisen muovittoman syyskuuni, enkä nähnyt nyt tarvetta muovittomalle. Syyskuun jälkeen taloudessamme on tapahtunut pysyviä muutoksia ja tiedän myös ne kohdat, missä voisi vielä petrata. Pyrin koko ajan vähentämään muovin käyttämistä, mutta annan myös itselleni anteeksi kiireisen arjen käytännölliset valinnat. Voisin sanoa viettäväni muovittoman maaliskuun sijaan muovivähyyteen pyrkivää elämää.

 
kokkaus muoviton.jpg
 

Olin syyskuun jälkeen aloittanut kirjoittamaan postausta, jossa kerroin siitä, kuinka muovittoman aiheuttama juuston pois jättäminen tuntui todella haastavalta. Hauska juttu, koska nyt leivänpäällisjuusto on jäänyt lähes täysin pois ruokavaliostani. Muovittoman syyskuun lisäksi viime syksyn Thaimaan matka kannusti maidottomaan ruokavalioon siirtymiseen (koska maidoton ruokavalio reissussa tuntui niin hyvältä), joten joulukuusta lähtien juusto jäi pois. Toki jonkin verran maitotuotteita tulee vieläkin käytettyä, mutta paljon vähemmän. Leivänpäälle laitetaan Keijua tai cashewpähkinälevitettä, jota ihana puolisoni jaksaa viikoittain valmistaa. (Keiju-purkin saa muuten laittaa pahvinkeräykseen.) Joka tapauksessa maitotuotteiden väheneminen ruokavaliossa on kivasti johtanut myös muovijätteen vähenemiseen.

Tässä lyhyesti muutoksia, mitä meillä on arjessa tapahtunut muovin vähentämiseen liittyen:
- Juuston käyttö on vähentynyt (ja feta on uusi suosikki, sitä saa pahvissa ja lasipurkissa)
- Ostan pähkinät, siemenet ym. tuotteet aina omiin rasioihin Punnitse ja säästästä
- Ostan porkkanat ja perunat aina irtomyynnistä (ja muunkin hevin aina kun mahdollista)
- Pakastekasvisten ostaminen on lähes kokonaan loppunut. Keksin jostain syystä vasta vähän aikaa sitten, että porkkanaa voi pilkkoa ja paistaa ihan tuoreeltaan! Sekaan voi laittaa muita muovittomia kasviksia, esim. kesäkurpitaa, eikä tarvetta pakasteille ole. (Ja varmaan voisi käyttää paprikaa jos siitä tykkäisi :))
- Karkeissa ja pastilleissa pyrkimys muovittomuuteen
- Leivissä ostan yleensä paperipusseissa olevia vaihtoehtoja
- Shampoo on vaihtunut palana saatavaan
- Hammasharja on vaihtunut bambuiseen

Ja mistä tuotteista edelleenkin tulee muoviroskaa:
- Tofu (olen ajatellut kokeilla tehdä tofua itse, mutta on vielä suunnittelutasolla...)
- Salaatti
- Kurkku
- Makaroni ja riisi (riisissä usein kyllä pahvipakkaus ja molempia saa irtona Punnitse ja säästästä, mutta maissipastaa valitettavasti ei)
- Juustot (mozzarella, vuohenjuusto, halloumi, raejuusto)
- Einekset (härkis, valmispihvit- tai pullat, vihis)
- Muita harvemmin käytettäviä...
Näistä syntyvät muoviroskat menevät meidän taloyhtiössä onneksi muovinkeräykseen.

Ja mitä on harkinnassa seuraaviksi muutoksiksi:
- Tiskiaineen vaihtaminen palana saatavaan tiskisaippuaan
- Nenäliinojen vaihtaminen kankaisiin ja talouspaperin vaihtaminen kangasliinoihin
- Tosiaan se tofun valmistaminen
- Yrttien ja salaatin kasvatus itse. Pitää tutkailla, että miten tällaisessa parvekkeettomassa kämpässä saisi homman toimimaan.

Kannustan kaikkia ottamaan muovittomuushaasteen vastaan, oli kuukausi mikä hyvänsä! Joissain tilanteissa joutuu vähän näkemään vaivaa ja miettimään, joutuu ehkä tekemään itse tai ainakin muistamaan asioita (esim. omat kestokassit ja -pussit mukaan). Olen myös huomannut, että isommissa kaupoissa on paremmin muovittomia vaihtoehtoja etenkin hevi-osastolla, joten joutuu ehkä lähtemään lähikauppaa kauemmas (jos lähikauppana pieni kauppa kuten meillä). Mutta ainakin minulle tämä haaste oli mieluisa ja siitä tuli tosi hyvä mieli, kun onnistui hankkimaan kaiken tarvitsemansa muovitta. Uuden oppiminen ja oivaltaminen on niin mukavaa! Ja ympäristön kannalta parasta on se, että luultavasti jokainen muovittoman kuukauden kokenut oppii uusia toimintatapoja, jotka jäävät osaksi arkea.