Muoviton syyskuu - kyseenalaistaminen

Mua vähän mietitytti julkaista tämä teksti, koska en missään nimessä halua sanoa, että muovittomuus tai siihen pyrkiminen olisi epäekologista. Pohdin asiaa aika paljon, ja oma johtopäätökseni on tällä erää sellainen, että henkilökohtaisella tasolla muovittomuus on todella hyvä juttu, mutta isossa kuvassa se, ettei mitään tuoretuotteita pakkattaisi muoviin, ei välttämättä olisi paras ratkaisu. Turhaa pakkaamista on kuitenkin paljon ja jokaisen kuluttajan kannattaa pyrkiä tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä. Mutta tässä tämä nyt on:

Sattuipa niin, että juuri muovittoman syyskuun aikana oli Teurastamolla Hävikki- ja kiertotalousfestarit. Päädyin juttelemaan Amerplastin tiskille, Amerplast on yritys, joka valmistaa muovipakkauksia. Festareilla he esittelivät mm. kierrätetystä muovista valmistettuja kauppakasseja (löytyy ainakin K-kaupoista). Muovittomuudesta kertoessani sain kuulla, että on itse asiassa ekologisempaa pakata esim. kasviksia ja lihaa muoviin, koska se lisää tuotteiden myyntiaikaa ja vähentää siten kauppojen ruokahävikkiä. On tutkittu, että tuotetun ruoan roskiin heittäminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muovinen pakkaus. Muovipakkauksia kun on tutkittu ja kehitetty pitämään esim. tietynlaiset salaatit hyvänä pidempään. Samaa ideaa löytyi myös tästä haastattelusta. Puhuttiin myös siitä, että Tyynenmeren muovilautasta vain 1-2% on länsimaiden tuottamaa jätettä. Jätelautan aiheuttava ongelma on siis monien maiden ontuva jätehuolto, ei meidän muovinkulutus.

käyrätkurkut.jpg

Oli todella mielenkiintoista oppia uutta tästä aiheesta, mutta myös hiukan masentavaa, että olin tsempannut muovittomalla jo usean viikon, ja nyt jäin miettimään, että oliko se ihan turhaa. Toki kannattaa myös olla lähdekriittinen, henkilö kun työskenteli muovipakkauksia valmistavassa firmassa - totta kai heidän intresseissään on saada kuluttajilta kierrätettyä muovia muovikassiensa raaka-aineeksi. Ja omalta kohdaltani voin sanoa, että ruokahävikkiä meillä ei tule, oli tuotteet pakattuja tai ei, niin kaikki syödään. 

 
muoviton3.jpg
 

Niin usein sitä luulee tekevänsä ekologisesti ja eettisesti oikeita valintoja, kunnes kuulee lähes päinvastaisen argumentin. Asioilla on aina kaksi puolta, ja tuntuu siltä, ettei nykypäivänä voi sinisilmäisesti uskoa enää mitään eikä ketään. Mutta toisaalta siinä on taas yksi syy, miksi on hyvä keskittyä pieniin ekotekoihin ja jonkin sorttisella keskitiellä kulkemiseen. Eikä todellakaan ole huono ajatus pyrkiä zerowaste-ajatteluun, siitä kirjoittelen vielä myöhemmin lisää.

Jatkoin joka tapauksessa muovitonta syyskuuta loppuun asti, onhan jätteen määrän vähentäminen joka tapauksessa ympäristölle hyvä asia. Ja onhan tuo 1-2%:kin iso määrä! Mereen päätyvä muovi kun päätyy käyttämiimme hyödykkeisiin, mm. suolaan. Seuraavaksi sitten pohtimaan, kuinka kehittäisi Aasian maiden jätehuoltoa tai edistäisi ruokahävikin pienentämistä...

PS. Siis aivan mahtavaa, että ollaan tultu siihen, että sellaisia tapahtumia järjestetään, kuten Hävikki- ja kiertotalousfestarit!
PPS. Käyrät kurkut ovat jääneet suosikkiostoksekseni, suosittelen! Löytyy ainakin Prismoista ja S-marketeista. Myös toisenlaiset tomaatit kannattaa testata!