Muoviton syyskuu

Pidin pari vuotta sitten syyskuussa ensimmäisen muovittoman syyskuuni, silloinhan se nousi isommin esiin Fredu Sirviön aloittaman Facebook-kampanjan myötä. Nyt päätin tehdä saman. Toki haluan pyrkiä muutenkin elämässä tuottamaan mahdollisimman vähän muovi- ja muuta jätettä, mutta yhdestä kuukaudesta on hyvä aloittaa. Tässä myös muistuu taas mieleen, miten muovitta eläminen tai muovin määrän vähentäminen onnistuu ja muistaa taas ottaa ne kestohevipussit mukaan, kun lähtee kauppaan! Tässä myös huomaa, miten paljon muovia tulee käytettyä ja harmistuu siitä, että niin moni tuote on pakattu muoviin. Toisaalta on aika ihana käydä kaupassa, kun niin monen hyllyn ohi voi kävellä ihan suoriten.

 
muoviton1.jpg
 

Mulle muoviton syyskuu tarkoittaa sitä, että en osta mitään muoviin pakattua. Käytän kyllä kotona jo valmiiksi olevia muovisia rasioita ja vanhoja muovipusseja. Olen myös sallinut silloin tällöin irtotiskin paperipussit, joissa on sellainen ”muovi-ikkuna”, mutta pääasiassa yritän kantaa omia pusseja/purkkeja mukana tätä varten. Ulkona syömisen kanssa olin mietteliäs, enhän tiedä kuinka paljon ravintolan keittiö tuottaa muovijätettä. Mutta olen käynyt muutamaan kertaan ravintolassa sillä periaatteella, että ravintolat ostavat isoissa pakkauksissa, jolloin uskoisin, että pakkausmateriaalia syntyy henkeä kohden vähemmän. Enkä tietenkään käy missään, missä syömiseni tuhlaisi kertakäyttöastioita.  Käytän myös tuotteita, jotka olen ostanut ennen syyskuuta, vaikka ne olisi pakattu muoviin. Tiedän, että näin pääsen helpommalla, koska esimerkiksi tiskiaineen, pyykinpesuaineen ja shampoon suhteen minun ei tarvitse miettiä uusia ratkaisuja. Mutta mielestäni tämän kaiken tiedostaminen on tärkeintä ja tapoja voi hiljalleen pyrkiä muuttamaan näissäkin tuotteissa.

muovitonleipä.jpg

Tässä isoimpia muutoksia arkeeni:

-          Salaatti pitää ostaa torilta tai kauppahallista (paitsi Arabian K-Supermarketista löytyi myös!). Kurkkua olen löytänyt Prismasta (käyrät kurkut) ja avomaankurkkua pienemmistäkin kaupoista.

-          Leipä pitää ostaa irtomyynnistä tai paperipussissa (käytämme vain 100% kauraleipää, joten meillä vaihtoehtoja on kaksi, Lidlin irtomyynti ja yksi Fazerin leipä)

-          Juustoa (leivän päälle) ei voi ostaa, myös kauppahallissa on pakattu muoviin. Olen korvannut hummuksella ja avocado-tahnalla, joita tosin en kovin usein jaksa vääntää. Myöskään Oivariinia ei voi ostaa, olen korvannut alumiiniin pakatulla voilla.

-          Pähkinät, siemenet ja muut herkut pitää ostaa irtomyynnistä (esim. Punnitse ja säästä)

-          Lähes kaiken hevin voi ostaa ilman pussia (pienessä taloudessa)! Koriin/kärryyn vaan ja kassalta suoraan kauppakassiin. Pari hedelmää menee sellaisenaan, muuten paperipussit ja kestohevipussit hyvä ratkaisu. Muovisia hevipusseja ei kyllä tule meillä muutenkaan käytettyä.

-          Proteiinin lähteitä on ollut haastava löytää, koska käytän normaalisti paljon tofua ja erilaisia juustoja ja jonkin verran valmisruokia (kasvispihvit, härkis…) Nyt on tullut syötyä enemmän quinoaa, papuja ja herneitä.

Jos kaipaat enemmän käytännön vinkkejä muovittomuuten siirtymiseen, hyvä lista löytyy mm. Ekompi elämä -blogista.

PS. Sämpylöistä ja muustakin muovittomuus-myönteisyydestä iso kiitos puolisolleni!