Ihana loma, mutta tunnontuskat

”Lentämisen vaikutus hiilijalanjälkeemme on täysin omassa luokassaan, ja turhasta lentämisestä luopuminen onkin todellinen ympäristöteko.” (Lähde: Sitra)

Tiedän, että lentäminen on epäekologista. Olen siitä syystä viime vuosina kieltäytynyt useampaan kertaan ehdotuksesta lähteä matkalle ja olen valinnut matkakohteita, joihin ei tarvitse lentää. Mutta matkustan kuitenkin suhteellisen paljon. Vedin jossain vaiheessa rajan, että yksi lentomatka (meno-paluu) per vuosi, jonka tosin rikoin heti samana vuonna, koska tuli ”erityistilanteita”, eli matkoja, joita en halunnut jättää tekemättä. Mutta on se suurimmaksi osaksi pitänyt… Moneen tuttavaani verrattuna tämä on vähän, mutta suurimpaan osaan maailman ihmisistä verrattuna paljon.

 
 
reissu1.jpg
 

Olen viimeisen vuoden aikana päätynyt etsimään ammatillista suuntaa (jälleen kerran) ja ehkä voisi sanoa, että myös itseäni. Tässä yhteydessä aloin haaveilla pidemmästä ulkomaanmatkasta. Olin nuorempana haaveillut puolesta vuodesta Australiassa ja tällainen repäisy ja irtiotto alkoi tuntumaan hyvältä idealta. Kuten monet välillä aika suureellisista haaveistani, tämäkin kutistui matkan varrella. Monen mutkan kautta päädyttiin puolisoni kanssa varaamaan kuukauden matka Thaimaahan ja Kambodzaan. Ekologisuus oli matkapäätöksessä kyllä mukana, Bangkokin vaakakupissa painoi vahvasti se, että sinne pääsee suorilla lennoilla. Vedin rajan myös siihen, että matkan aikana ei enää tehdä lyhyitä lentoja maan tai maanosan sisällä. Valitsin myös lentoyhtiöksi Finnairin, koska ajattelin, että siellä on edes jotain hajua ja ehkä kiinnostustakin ympäristöasioista. Mutta pakkohan se on myöntää, että jostain se lämmön tarve kumpuaa ja tämän kylmän kesän jälkeen on ihana päästä siitä nauttimaan. Ja vaikka nautinkin myös jokapäiväisestä elämästäni, niin on ihana ajatus jättää hetkeksi taakseen kaikki aikataulut, aamuherätykset ja kalenteribuukkaukset ja elää täysin fiiliksen mukaan.

 
reissu2.jpg
 

Tosiaan, lentämisen epäekologisuus oli tiedossani. Pisto sydämeen tuntui pahimmalta siinä vaiheessa, kun laitoin lentojen tiedot lentolaskuriin, joka laskee ja vertailee lentomatkan päästöjä. Oman matkani päästöillä on yhtä suuri vaikutus ilmastonmuutokseen, kuin 3396 kilolla hiilidioksidia. Tämä päästömäärä syntyisi, jos kännykkää ladattaisi 70 000 päivää yhteen menoon tai autolla ajettaisi n. 23 000 kilometriä. Huhhuh! Matka on nyt kuitenkin varattu ja olemme sinne reilun viikon päästä lähdössä. Mitään suurempia tarvikkeita meidän ei tarvitse ostaa matkaa varten ja matkalla voimme pyrkiä ekologisuuteen valinnoissa.

Iso innostus tästä kuitenkin myös syntyi. Nimittäin innostus tehdä jatkossa matkat kekseliäämmin ja ekologisemmin. Junalla ja autolla Jäämerelle, Tallinnan kautta junalla, bussilla tai autolla keski-Eurooppaan, ja tietysti kesämökille aina vaan uudestaan - ja Nuuksioon, Ouluun tai Tampereelle. On kyllä ihanaa, että olen oppinut yhä enemmän nauttimaan elämän pienistä iloista, luonnosta ja kotimaan matkakohteista. Myös läheltä voi löytyä upeita paikkoja, eikä tosiaan (jatkossa) tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

Edit: Tutustuin asiaan vielä tarkemmin ja kokeilin muita laskureita. Greenseat ja ICAO:n laskuri antoivat tulokseksi "vain" n. 1200 kiloa hiilidioksidia. Tuon aiemmin mainitsemani tamperelaisen laskurin sivuilta löytyi tieto, että he käyttävät laskurissa kerrointa 2, jotta huomioon otetaan lentomatkan ilmastovaikutukset kokonaisuudessaan (ei vain koneen aiheuttamat CO2-päästöt). Yhdessä laskimessa sain tulokseksi 2200 kg, kun käytin samantyyppistä kerrointa. Täällä sain tulokseksi 3000 kg. Vaihtelua siis näissäkin, mutta paljon se on joka tapauksessa. Mielenkiintoista oli myös se, että Finnairin lentolaskuriin ohjanneet linkit veivät nyt toisaalle sivuilla, joten heidän oma päästölaskuri näyttäisi poistuneen käytöstä....

PS. Päätin kompensoida päästöni Myclimate-sivun kautta.
PPS. Löytyi sopivasti myös tuore kommentti aiheesta Helsingin sanomista