Ostamatta jättämisestä

quote1diy.jpg

Mulla oli muutama teksti-idea uuteen vuoteen liittyen, mutta tämä kiilasi nyt tärkeytensä vuoksi edelle. Ja eikö nyt ole alennusmyynnitkin menossa, niin hyvä vähän kirjoitella ostamatta jättämisestäkin tässä vaiheessa vuotta.

Olin viime viikolla Kierrätyskeskuksessa vapaaehtoisena. Lajittelimme materiaalia askartelutarvikemyyntiin, itse leikkelin kierrätetyistä kartongeista korttipohjia, mutta muut purkivat kiertoon tuoduista koruista helmiä ja muita, joista voi tehdä uusia koruja tai joita voi hyödyntää askartelussa. Kiertoon tuotujen korujen määrä ja laatu oli pysäyttävä. Kun katsoin mitä kaikkea kamaluuksia ihmiset ovat ostaneet ja sitten tuoneet kierrätyskeskukseen, mietin vaan, että suurin osa niistä olisi ehdottomasti pitänyt jättää ostamatta. Ajatus siitä, että raaka-aineet on hankittu ja kuljetettu tekijöille, joku (luultavasti jossain kaukana täältä ja erittäin pienellä palkalla) on valmistanut korut, ne on kuljetettu Suomeen ja joku on ne ostanut (ehkä hetken mielijohteesta ale-korista) vain todetakseen, että ”ei tää ollutkaan kiva” ja vienyt kierrätykseen, karmaisee. Kaikki tämä vaiva ja energia aivan turhaan. En siis puhu nyt mistään hopea- tai kultakoruista, vaan sellaisista kaikista muovisista, kirjavista härpäkkeistä. Toki varmasti osa tavaroista on myös sellaisia, jotka ovat olleet jollekin rakkaita ja ovat olleet käytössä pitkään. Mutta uskon, että nykyään tavara on enenevissä määrin näitä hutiostoksia. Ja sama pätee myös vaate- ja moniin muihin ostoksiin. Tunsin myös piston omassa rinnassani muistellessani vuosien taakse, kun etenkin ulkomailta ja aleista on tullut osteltua kaikkea krääsää.

Kyselin myös vaatteiden kierrätyksestä ja Kierrätyskeskuksen työntekijät kertoivat, että tavaraa tulee sisään niin paljon, ettei kaikkea käyttökelpoista materiaalia vain yksinkertaisesti ehditä ottamaan talteen, vaan huonokuntoiset vaatteet menevät usein suoraan poltettavaksi. Tarkoitan siis sitä, että rikkinäisistä vaatteista ja tavaroista otettaisi osia muuhun käyttöön. Jouduin siis muokkaamaan edellistä tekstiäni.

Oon miettinyt paljon myös sitä sekä kirppisten että kierrätyskeskusten kohdalla, että vaikka asia on hyvä ja paljon tavaraa kiertää, niin nämä paikat myös mahdollistavat himoshoppailijoiden elämäntyylin. Näiden paikkojen ansiosta on helppoa puhdistaa omatuntonsa ja kotinsa ja ostaa taas lisää.

Käynti kierärissä vahvisti jälleen kerran ajatustani siitä, että ostamista tulisi ehdottomasti vähentää rankalla kädellä. Ihmisten pitäisi miettiä ostoksiaan tarkemmin, käyttää tuotteita pidempään, korjata niitä ja ostaa käytettynä. Raaka-aineita, energiaa ja materiaaleja säästyisi tuotannon kaikissa vaiheissa.

Tässä muutama vinkki ostamisen vähentämiseen:
-   Älä usko omia selityksiäsi (”Mutta se toinen neule on musta, kyllä mä tarvitsen myös punaisen plääplää”)
-   Mieti, tarvitsetko tavaraa/vaatetta oikeasti, vai pärjäisitkö kuitenkin vielä viime vuotisella talvitakilla tai vanhalla puhelimella
-   Korjaa/korjauta rikki menneet vaatteet ja tavarat (vaikka se olisikin saman hintaista kuin uuden ostaminen)
-   Jos tarvitset jotain, katso saisiko sen ostettua käytettynä, esim. Torilta, Kierrätyskeskuksesta, kirpputorilta tai Facebookin kierrätysryhmistä
-   Jos ostos mietityttää (onko se juuri oikea / tarvitsenko tätä / onko minulla tähän varaa), älä osta
-   Itse teen myös ”kohtalo päättää” ratkaisuja. Jätän ensimmäisellä kerralla ostamatta ja jos tuote muistuu mieleen myöhemmin useaan kertaan, on se niin tärkeä, että tulee varmasti käyttöön. Tässä voi käydä niin, ettei tuotetta ole enää saatavilla, mutta silloin on kohtalo päättänyt puolestani. Tai koko juttu vaan unohtuu. 
-   Katso pesulapusta, mistä materiaalista tuote on tehty ja osta vain laadukkaita ja kestäviä materiaaleja tai vielä parempi - kierrätysmateriaaleista tehtyä
-   Laita hankinnoissa ekologisuus edullisuuden edelle, toisin sanoen osta kalliimpaa! Yleensä se kertoo paremmasta laadusta ja eettisemmästä tuotteesta. Näin tulee myös ostettua vähemmän ja harkittua ostoksia hartaammin.  

Tässä myös oikein hyvä blogikirjoitus aiheeseen liittyen; myös jätteiden vähentäminen lähtee siitä, että vähentää ostamista.

PS. On myös erittäin vapauttavaa vaihtaa ruuhkaiset kauppakeskukset vaikkapa metsäpolkuihin, kannattaa kokeilla!