Kaksi syntiä ja yksi iso roskakasa

Mulle ekologinen elämä on sitä, että tarkastelee elämäänsä ja tapojansa todella kokonaisvaltaisesti. Olen havahtunut viime vuosien aikana monesti siihen, että jostain syystä jokin asia omassa elämässä on jäänyt vanhoihin, epäekologisiin uomiinsa. Viimeisimpiä havaintoja mulla oli se, että vaikka käytän muuten pelkästään luonnonkosmetiikkaa, niin hammastahna oli jotain peruskamaa. Noin vuosi sitten vaihtui hammasharja bambuiseen ja hammastahna luonnonkosmetiikkaan (tahnan voi toki myös tehdä itse). Nyt kun olen blogin perustamisen myötä alkanut aktiivisemmin seuraamaan myös muita aiheesta bloggaavia ja somettavia, niin näitä asioita tulee yhä useammin esiin.

Jonkin aikaa olen jo tiedostanut ne asiat, joissa itsellä on vielä parantamisen varaa. Olen ajatellut itselläni olevan kaksi "syntiä". Toinen on taitoluisteluharrastukseni. Viime aikoina en tosin ole enää harrastanut luistelua vakituisesti, joten tässä on nyt vähän sattumalta menty ekompaan suuntaan. Ja kuljen hallille tietysti julkisilla tai pyörällä (mikä on luistelupiireissä aika harvinaista), joten se vähentää taakkaani selvästi. Mutta harrastuksena olisi ekologisempaa esim. lähiluonnossa liikkuminen, jolloin tilan lämmittämiseen/jäähdyttämiseen ei kulu energiaa.

Toinen syntini on pitkät suihkut. Olen nähnyt ja kuullut, että ihmiset ottavat ihan aikaakin ja käyvät esim. 2 minuutin suihkuissa... Mutta varsinkin näin talvella mulle tuntuu olevan lähes mahdotonta olla lämmittelemättä suihkun alla. Toki suljen hanan aina saippuionnin ajaksi, mutta kyllä sitä lämmintä vettä varmasti kuluu siinä vartin aikana siitäkin huolimatta ihan liikaa.

 
kuukautiset.jpg
 

Kolmannen "syntini" olen jostain syystä onnistunut jättämään jo pitkän aikaa huomiotta, nimittäin kertakäyttöiset kuukautissuojat. Olen aina (n. 20 vuotta) käyttänyt terveyssiteitä. Viime vuosina ne on vaihtuneet biohajoaviin ja/tai  ympäristömerkittyihin, mutta joka tapauksessa jätettä syntyy. Tällä hetkellä olen vähän ihmeissäni itsekin, että olen sallinut tämän itselleni, vaikka kaikessa muussa vaadin ekologisuutta. Mulle on suositeltu kuukuppia jo vuosia sitten, mutta jostain syystä sen käyttöönotto on jännittänyt ja jäänyt. Ja vasta ihan hetki sitten huomasin Ruohonjuuressa kestoterveyssiteet (samasta paikasta voi ostaa myös kuukupin)! Ja vasta viime kuussa kävin ostamassa muutaman. Sen jälkeen menin Googleen ja niistä löytyi tietoa ja kokemusvinkkejä vaikka millä mitalla. Harmitti vähän, etten ole kuullut niistä aiemin, miksei vaikka terveystiedon opettajat kerro näistä nuorille? Oon joskus miettinyt, että mitä naiset on joskus 200 vuotta sitten käyttäneet kuukautissuojina ja nyt tämä kysymys tuntuu ihan naurettavalta! Jotain paksumpaa kangasta tietysti! Ja miten sitä on ajatellut, että joku muovinen, tarrallinen, joka paikkaan ärsyttävästi liimautuva systeemi olisi mukavampi käyttää kuin pehmeä kankainen versio, heh! Suosittelen kokeilemaan! (Bonuksena hajuttomuus sekä housuissa että roskiksessa...) Kuukupin otin käyttööni vihdoin viime kuussa, mutta se tuntui kyllä alkuun aika haastavalta. Jatkan opettelua, sillä siitä olen kuullut todella paljon kehuja ja suosittelen kyllä kokeilemaan sitäkin.

Aikamoinen jätevuori on varmasti kertynyt mun 20 vuoden aikana käyttämistä terveyssiteistä, mutta nyt sen vuoren kasvu on pysäytetty lopullisesti. Muiden syntien taklaamisessa voikin sitten mennä vähän pidempään... Mutta yksi teko kerrallaan, eikö niin!