8 helppoa ekotekoa

Ystäväni mainitsi kerran, että pitäisi korostaa sitä, kuinka helppoja ekologisemmat valinnat usein on. Ja niin sen pitääkin olla. Tapojen muuttaminen onnistuu paremmin, kun se ei tunnu liian vaikeita. Silloin uuden tavan saa helpommin pysyväksi osaksi jokapäiväistä elämää ja pysyvää muutostahan tässä nyt todella tarvitaan. Listasin tähän tekoja, jotka mun mielestä ovat kaikista helpoimpia. On hyvä tiedostaa, että toisilla ympäristöteoilla on suurempi vaikutus. Jos tavoittelee pienempää hiilijalanjälkeä, voi yhdellä päästöissä mitattuna isommalla teolla päästä nopeammin tavoitteeseen. Mun mielestä jokainen pienikin teko on merkittävä, koska muutos lähtee aina pienistä asioista ja oivalluksista liikkeelle. 

On myös ymmärrettävää, että jollekin uuden kosmetiikkamerkin tai vatsalle sopivan kasvisproteiinin löytäminen voi olla haastavaa. Tästä listasta sinun kannattaa siis valita itselle kaikista helpoimman tuntuinen ja aloittaa siitä. Ja kokeilla! Kerran voi aina kokeilla ja sitten päättää voisiko saman tehdä uudestaankin. Omien ajatusten ja tekojen kyseenalaistaminen on myös aina hyvä juttu, mikä on se syy vanhassa pysymisen taustalla?

Kirjoitin tätä tekstiä muutamana päivänä ja huomasin, että sinä aikana tuli aina vaan uusia helppoja juttuja mieleen. Olen muokannut omaa elämää ekologisemmaksi vuosien ajan, joten tavat ovat tulleet tutuiksi enkä koe montaakaan asiaa vaikeaksi, päinvastoin. Autottomuus ja pieni koti helpottaa mun elämää, mutta jos auton ja ison kodin jo omistaa, ei asian muuttaminen välttämättä ole helppoa.

Osta ympäristömerkittyjä tuotteita ja luonnonkosmetiikkaa 

Osta kotiin ympäristömerkittyä ja/tai luonnonmukaisia pesuaineita: pyykinpesuaine, tiskiaine, käsisaippua ja muut kodin puhdistusaineet. Nykyään melkein jokaisessa kaupassa on myös tällainen vaihtoehto, joten sinun ei tarvitse kun napata se viereinen pullo kaupassa käydessäsi. Tarkoitan muuten siis Joutsenmerkkiä, täällä malli siitä ja myös vastaava Euroopan Kukkamerkki. Luonnonmukaisia tuotteita ja kosmetiikka saa sitten vielä laajemmin esimerkiksi Ruohonjuuresta. Luonnonkosmetiikkaa löytyy nykyään ainakin Prismasta ja Sokokselta, joten sitäkään ei tarvitse kaukaa hakea. Me ollaan siirrytty monessa asiassa nyt palasaippuoihin (shampoo, käsisaippua, tiskit), joten sitäkin kannatta harkita: kevyt kantaa, kestävää ja toimivaa. Toinen harkittava asia on myös sekä omien että kodin aineiden vähentäminen, tarvitseeko kaikkeen välttämättä erillistä pesuainetta tai rasvaa?

 
Luonnonkosmetiikka toimii kuten tavallinenkin, mutta sisältää vähemmän ihmiselle ja luonnolle haitallisia kemikaaleja.

Luonnonkosmetiikka toimii kuten tavallinenkin, mutta sisältää vähemmän ihmiselle ja luonnolle haitallisia kemikaaleja.

 

Vähennä eläinperäisen ruoan syömistä 

Tää aihe tuntuu olevan joillekin punainen vaate, mutta tämä teko on mun mielestä nykyään tosi helppo ja sillä on myös oikeasti suuri merkitys ja vaikutus yksilön päästöihin. Lihantuotannon päästöt on suuret ja ihmismäärän kasvaessa maapallolla ruoantuotannon päästöjen merkitys kasvaa. Nykyään lihan voi kuitenkin korvata helposti tarvitsematta opetella uusia reseptejä. Monissa perusruoissa esimerkiksi jauhelihan voi tosi helposti korvata Härkiksellä (meidän suosikki) tai muulla ns. kasvijauhiksella. Kanan korvaa soija- tai beanit-suikaleet. Ruoan voi muuten valmistaa ihan kuten ennenkin (härkistä tosin ei tarvitse paistaa niin kauaa, mutta ei haittaa jos niin tekee). Myös eineksissä on nykyään paljon kasvisvaihtoehtoja ja jos teidän ruokapöytään päätyy vaikka pyöryköitä tai nugetteja, niin hyviä kasvisvaihtoehtoja niille löytyy. Siis mun mielestä hyvänmakuisia, terveellisyydestä en sano mitään. :) Mutta jos verrokkina on lihaeinekset, niin mennee samaan laariin. Helposti voi myös kokeilla kasviperäisiä jogurtteja (soija oma suosikki), margariinia tai kaurakermaa ruoanlaitossa. Myös ulkona syödessä on helppoa valita kasvisruoka. 

Syö sesongin mukaista ruokaa 

Hedelmä- ja vihannesosastoilla on yleensä isommin esillä sesongin mukaiset kasvikset ja hinnatkin ovat edullisempia. Poimi siis tarjoushevit mukaan ja teet ekoteon! Kerran kuulin, että esimerkiksi appelsiinin kohdalla on niin, että vaikka ne tuodaan kaukaa, niin sesongin aikana määrä on niin iso, että kuljetuksen osuus päästöistä jää todella pieneksi. Myös vähän klommoisten kasvisten ostaminen on muuten ekoteko, sillä se vähentää hävikkiä. 

Matkusta kotimaassa 

Mun passi ei ole ollut vähään aikaan voimassa. Jos lähtisin ulkomaille, mun pitäisi ensin saada aikaan passin uusiminen. Mun mielestä ulkomaanmatkat vaatii myös enemmän ennakkovalmisteluja ja -suunnittelua, lisäksi lentomatkustamisessa on tietyt haasteet (myös ei-korona-aikana). Mitä kaikkea pitää pakata mukaan uuteen maahan? Miten lentokentältä pääsee hotellille? Kotimaassa ei koe kieli- ja kulttuurishokkeja, puhumattakaan jetlagista. Kaiken hoitaminen on vaan jotenkin vähän helpompaa ja kaiken voi hoitaa aika viime hetkellä tai reissun aikana.

Anna aineeton lahja 

Mä tajusin tän helppouden yhtenä jouluna kun ostelin joululahjoja 23.12. illalla järjestöjen nettisivuilta. Vaikkapa kulttuuritapahtumien liput tai hierontalahjakortit saa helposti netistä, eikä kauppaan tarvitse lähteä. Meillä ei ole printteriä, joten jos ostan aineettoman lahjan viime tingassa, niin kirjoitan tiedot korttiin ja lähetän tai annan lahjakortin myöhemmin. Kummilapselle tein viimeksi kortin johon kirjoitin, että vien hänet leffaan eli lahjakorttia ei edes tarvittu. 

 
Aineeton lahja voi olla vaikka retki metsään, museoon tai rannalle.

Aineeton lahja voi olla vaikka retki metsään, museoon tai rannalle.

 

Säästä lämmintä vettä 

Tällä hyvin pienellä ja helpolla teolla voit vähentää asumiseen liittyviä päästöjä. Käsiä pestessä käytä viileämpää vettä, huuhdo käsitiskit kylmällä vedellä tiskatessa. Älä koskaan jätä vettä valumaan. Huuhtele pahvi- ja muovipurkit kylmällä vedellä. Huuhtele tiski- ja siivousrätit kylmemmällä vedellä. 

Kolme tapaa jättää ostamatta 

Onko mitään helpompaa kuin tekemättä jättäminen?! Oon huomannu omalla kohdallani, että moni ekoteko liittyy laiskuuteen. En jaksa niin usein käydä suihkussa, joten vettä säästyy, en jaksa lähteä kauppaan niin etsin ruokaa jääkaapin perältä, en jaksa lähteä ostoksille niin pärjään pidempään vanhan tavaran kanssa. Toisaalta tekemättä jättäminen esim. karkin syömisen suhteen ei olisi mulle kovin helppoa... 

1: Ole laiska!  
Ostamatta jättäminen on merkittävä ekoteko. Jokainen uutena ostettu tavara kuluttaa luonnonvaroja ja tekoprosessi kuljetuksineen tuottaa päästöjä. Vältä siis uuden ostamista. Tarvitsetko uutta paitaa tai uusinta puhelinmallia, jos vanhakin on vielä toimiva? Ostamatta jättäminen jättää myös aikaa muulle. Vaatteiden kohdalla oon itse kokenut tän vapauttavana, en todellakaan kaipaa farkkukasan kanssa sovituskopissa hikoilua. 

2: Hyödynnä sitä mitä jo omistat 
Tarpeen ilmetessä ei aina tarvitse lähteä kauppaan, vaan voi etsiä kotoa käyttötarkoitukseen sopivaa tavaraa. Käytä lautasta uunivuoan kantena, hoida blenderin tehtävät sauvasekoittimella, käytä rikkinäistä vaatetta siivousrättinä. Meillä esimerkiksi käytetään mukeja jogurtin syömiseen, jos kaikki kulhot on likaisia. Pienessä asunnossa tähän liittyy myös se etu, että kaapeissa on vähemmän tavaraa 

Joskus ei edes tarvitse keksiä sitä uutta käyttötarkoitusta, kun huomaakin omistavansa jo tarvitsemansa. Mulle kävi näin vähän aikaa sitten muistikortin adapterin kanssa, melkein ehdin jo ostaa sellaisen, kunnes löysinkin sen kotoa. Tosin löysin adapterin ihan tuurilla, jos tavarat olis järjestyksessä kotona, niin tällainen olisi toki vieläkin helpompaa. (Aloin just miettimään että sopisiko tähän listaan “pidä koti siistinä” vinkki, mutta mä laitan sen sit sinne vaikeimmat ekoteot listalle 😀) 

 
Lainaaminen on ehkä helpointa tutuilta, mutta esim. liiteri.net vuokraa mm. työkaluja.

Lainaaminen on ehkä helpointa tutuilta, mutta esim. liiteri.net vuokraa mm. työkaluja.

 

3: Lainaa tavaroita (ja vaatteita)
Syy on tietysti sama kuin edelläkin. Varsinkin tavaroita joita tarvitsee harvoin tai lyhyen aikaa, on kätevää lainata tai vuokrata. Tutulta lainaaminen on helppoa ja turvallista, mutta ollaan myös lainattu vierailta tai vuokrattu jos saadaan tavara meidän kodin läheltä helposti. Mutta se että laitat perheen tai ystäväporukan Whasapp-ryhmään viestin, vaatii paljon vähemmän kun kauppaan lähteminen. Sitten lainausreissulla pääsee tapaamaan ystäviä tai perhettä, tai parhaita itse asiassa on ne kyläreissut, joiden aikana käy ilmi, että ystävällä on lainatta sinulle tarvitsemasi! Tai kaikista kätevintä jos voi lainata naapurilta. Lainatessa tavara ei jää käytön jälkeen kaappiin viemään tilaa. Lainaaminen ei ole aina ollut meille se helpoin tapa, etenkin jos on painavaa tavaraa ja pitää hakea kauempaa, mutta sitten palautusvaiheessa se palkitsee, joten mielellään näen sen pienen vaivan.

Saa kommentoida, jos tulee mieleen lisää helppoja ekotekoja! Mikä on sulle ollut kaikkein helpointa?