Äänestäminen on merkittävä ekoteko

Politiikka ei ole mulle kovinkaan tuttu aihe, se on aina tuntunut vähän etäiseltä ja jotenkin vaikealta ymmärtää. Olen kuitenkin oppinut, että ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii isoja päätöksiä ja muutoksia, jotka tehdään poliittisella tasolla. Enkä enää ajattele poliittisten päätösten olevan etäällä minusta. Joskus arjen pienet ekoteot tuntuvat jäävän jalkoihin, kun maailma menee toiseen suuntaa. Siksi äänestäminen on todella tärkeää! Yksi ihminen ei pysty vaikuttamaan kaikkeen, mutta jos saamme äänestettyä päättäjiksi oikeat ihmiset, muutoksia tapahtuu ja ne koskevat kaikkia. Ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tarvitsemme päättäjiksi ihmisiä, jotka laittavat ilmastokriisin ratkaisemisen etusijalle. Kuntavaalien ennakkoäänestys on auki vielä tänään (ti 8.6.), ja virallinen vaalipäivä on sunnuntaina 13.6. Muista äänestää! 

Tällä kertaa mun ei ole tarvinnut tehdä työtä sopivan ehdokkaan löytämiseksi, sillä mun hyvä ystävä Sini Kaartinen on ehdolla Helsingissä Vihreiden listoilla. Haastattelin Siniä ehdokkuudesta, hänen vaaliteemoistaan ja tietysti ilmastoasioista.

Tunnen Sinin kulttuurituottajaopintojen kautta, joten Sinikään ei ole ympäristö- ja ilmastoasioiden ammattilainen, mutta tietämystä aiheesta hänellä on paljon ja tiedä kuinka tärkeä asia ilmastonmuutoksen torjuminen Sinille on. Sini on todella sydämellinen ja aidosti välittävä ihminen, hän on rehellinen ja tiedän, että valtuustossa hän tulisi tekemään paljon töitä vaaliteemoissa ajamiensa asioiden edistämiseksi. Kulttuurialalla Sini on erikoistunut yhdenvertaisuuteen: hän on kirjoittanut Tapahtumia kaikille! -saavutettavuusoppaan, toteuttanut esimerkiksi Ruisrockin saavutettavuussuunnitelman ja toiminut asiantuntijana Kansallisoopperan ja -baletin verkkosivujen uudistuksen saavutettavuusratkaisuissa. Lisäksi Sini on ollut mukana perustamassa Selkokulttuuri ry:tä. Sinin vaalislogan on Helsinki kuuluu kaikille. Siniä voi äänestää Helsingissä numerolla 798.  

Yhden asian haluan vielä nostaa esiin: on muitakin puolueita jotka tekevät kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Tiedän, että Vihreät on saaneet kritiikkiä oikeistolaisuudesta, siitä että puolueen mielestä ilmastonmuutosta pitää torjua, mutta samalla talouden kasvaa. Mun mielestä se on hyvä, ilmastotoimien tarpeeksi nopea toteuttaminen vaatii jatkuvan kasvun tavoittelun lopettamista ja erilaiseen talousajatteluun siirtymistä. Toisaalta Vihreitä on kiitelty kyvystä neuvotella ja tehdä kompromisseja, jonka ansiosta he saavat monia tärkeitä aloitteita läpi. Itse allekirjoitan sekä Vihreiden että Sinin vaaliteemat, joten valintani on selvä. 

No niin, nyt kysymyksiin ja vastauksiin.

Sini_Kaartinen_Studio-2_WEB.jpg

Kuka olet?

Olen Sini Kaartinen, 33-vuotias nuori aikuinen Helsingin Vallilasta. Opiskelen taidejohtamisen koulutusohjelmassa Taideyliopistossa sekä toimin Taideyliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana. Elämääni kuuluu tärkeänä osana kumppani, ystävät ja perhe. Tykkään tavata ystäviä, kävellä lähipuistoissa, juoda teetä kotisohvalla ja “kuluttaa” kulttuuria. Olen myös ihmisoikeuksien puolustaja ja rakastan taidetta. Luonteeltani olen periksiantamaton, mutta kannatan ja teen yhteistyötä. Mulla on aina ollut tosi vahva oikeudenmukaisuudentaju, olen aina pitänyt heikoimpien puolta. Jo yläasteella puhuin rehtorille koulussa näkemästäni epäoikeudenmukaisuudesta. Minulla on tarve puuttua vääryyksiin, vaikkei se olisikaan itselleni edullista.

Mikä on parasta Helsingissä?

Rakastan sitä, että kävellen pääsee paikasta toiseen. Helsingissä on ihania persoonallisia kaupunginosia, paljon kauniita puistoja, monipuolisia taide- ja kulttuuritapahtumia ja kivoja uimarantoja. Vallilla on mahtava paikka asua, täällä kaikki on lähellä: kirjasto, kahvilat, puistot, lenkkipolut ja palvelut. Näin pitää olla kaikkialla Helsingissä. 

Miksi lähdit ehdolle? 

Lähdin ehdolle, koska haluan vaikuttaa isommin ja olla aktiivinen toimija muutoksen aikaansaamisessa. Haluan puolustaa demokratiaa ja sitä, että jokaisella on mahdollisuus olla mukana päätöksenteossa. Ajattelin ehkä vielä kymmenen vuotta sitten, että kunnallisvaikuttaminen ei ole niin tärkeää, mutta oikeasti kaupungin-/kunnanvaltuustolla on suuri vaikutusvalta arjessamme näkyviin asioihin. Lisäksi valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Nämä asiat näkyvät asukkaiden elämässä monella tapaa. Esimerkiksi Vihreiden aloite kuukautisköyhyydestä meni läpi juuri viime viikolla valtuuston kokouksessa, myös Mieppi-mielenterveyspalvelu on olemassa Vihreiden aloitteesta. Uskon, että valtuustossa voin oikeasti vaikuttaa minulle tärkeisiin asioihin.

Miksi Vihreät?

Vihreillä on isosti esillä ihmisoikeudet, ympäristö ja luonnon monimuotoisuus/luontokadon pysäyttäminen sekä koulutus- ja hyvinvointiteemat. Valitsin lähteä puolueen ehdokkaaksi juuri nyt myös siksi, että Helsingissä Vihreillä on mahdollisuus saada isoimman puolueen asema ja meillä on mahdollisuus saada Vihreä pormestari. Vihreät on ainoa puolue, jolla ei ole tiukkaa puoluekuria, vaan saat vapaammin olla myös eri mieltä. 

Lisäksi arvostan Helsingin Vihreiden ehdokaslistaa ja sen moninaisuutta: mukana on eri ikäisiä ehdokkaita, ihmisiä eri taustoista ja elämäntilanteista. Mielestäni kaikki ihmisryhmät tulisi olla edustettuina päätöksenteossa. Yhdenvertaisuus on korkealla arvomaailmassani ja minun on helppo allekirjoittaa Vihreiden kanta esim. ihmisoikeuskysymyksissä.  

Mitkä vaaliteemasi ovat?

  • Yhdenvertainen Helsinki on kaikille turvallinen ja viihtyisä

  • Hyvinvoiva Helsinki tukee taidetta ja kulttuuria

  • Kestävä Helsinki on olemassa myös tulevaisuuden sukupolville

Teemoinani on yhdenvertaisuus, taide ja kulttuuri, hyvinvointi ja ilmasto. Yksi syistä, jonka takia lähdin ehdolle kunnallisvaaleissa, on ilmastokriisi. Sen pysäyttämiseksi ei tehdä tarpeeksi eikä riittävän nopeasti. Ilman maapalloa ei ole ole mahdollista ajaa ihmisoikeuksien toteutumista. On meidän kaikkien velvollisuus, että jätämme hyvinvoivan maapallon tuleville sukupolville. Haluan toki ajaa myös sitä, että maapallon asukkaat voisivat mahdollisimman hyvin nyt ja että kaikilla olisi yhdenvertaiset toimintaedellytykset. Taide- ja kulttuuriala on kärsinyt koronan aikana erityisen rajusti, joten näen, että sen toimintaedellytysten takaaminen, alan elvyttäminen ja alan ammattilaisten tukeminen on erityisen tärkeää seuraavalla valtuustokaudella. Rahoitusta ei tule missään nimessä leikata, vaan sitä tulisi kasvattaa, jotta saadaan ala palaamaan entiseen kukoistukseensa.

Käytiin alkukeväästä keräämässä roskia Sinin kanssa kotikulmillamme Vallilassa.

Käytiin alkukeväästä keräämässä roskia Sinin kanssa kotikulmillamme Vallilassa.

Onko sulla huolta ilmastonmuutoksesta? 

On kyllä, ahdistusta ja huolta, lähes päivittäin. Tuntuu etten pysty tekemään tarpeeksi ilmasto- ja ihmisoikeusasioiden suhteen. Ehdokkuus on helpottanut tätä kyllä, tuntuu että teen nyt enemmän. Ehdokkaana oleminen tuntuu merkitykselliseltä ja siltä, että saan ääneni paremmin kuuluviin.

Mielestäni nyt ei tehdä tarpeeksi tiukkaa ilmastopolitiikkaa. Mitä enemmän meillä on Vihreitä valtuustossa ja eduskunnassa, sitä paremmin päästään 2035 hiilineutraaliustavoitteeseen. Tämän seuraavan kauden valtuuston toiminta tulee vaikuttamaan siihen paljon päästäänkö tähän ja muihin ilmastotavoitteisiin. Mielestäni ilmastokriisi ei saa valua yksilön vastuulle. Päätöksentekijöiden ja yhteiskunnan vastuulla on säätää lait ja asetukset niin, että ilmaston kannalta keskeisiin tavoitteisiin oikeasti myös päästään. Tarvitsemme konkreettisia päätöksiä, pelkät tavoitteet ja puheet ei riitä.

Mitä vinkkejä antaisit ehdokkaan valintaan?

Suomen vaaleissa äänestetään aina puoluetta. Käytännön päätöksenteossa päätökset ja linjaukset tehdään puoluetasolla eikä yksittäisen valtuutetun vaalilupaukset aina toteudu. Kannattaa katsoa puolueiden vaaliohjelmat ja valita itselleen sopiva puolue ja sen jälkeen tästä puolueesta sopiva ehdokas. Jos puolueohjelmassa ei lue kyseisen ehdokkaan ajamia asioita, niin vaaliteemoja on vaikeampi saada puolueen sisällä läpi.

Mitä voisi tehdä, jos itse haluaa vaikuttaa enemmän?

Aluksi voi liittyä puolueen jäseneksi. Jäsenenä voit vaikuttaa puolueen asioihin ja tutustua poliittiseen vaikuttamiseen. Myös ehdokkaaksi kannattaa lähteä rohkeasti: kuka tahansa kenellä on äänioikeus voi lähteä ehdolle. Kaupunginvaltuuston toimintaan voi tutustua helposti, kaikki valtuuston kokoukset pystyy katsomaan Helsinki-kanavalta, ja vastaavia palveluita on muissakin kaupungeissa ja kunnissa. Omalle ehdokkaalleen voi myös lähettää sähköpostia tai viestiä somessa.

Mitä ekotekoja teet itse?

Arjessa pyrin elämään ekologisesti, mm. syömällä kasvispainotteisesti. Asun pienessä yksiössä, käytän julkista liikennettä ja kävelen muutaman kilometrin matkat. Kuulun taloyhtiön hallitukseen, jossa nyt aloitteestani selvitämme maalämpöön siirtymistä ja aurinkopaneelien hankintaa. Pyrin hankinnoissani kestävyyteen, ottamaan parhaani mukaan huomioon eläinten ja ihmisten oikeudet. Tiedän, etten kaikilla elämän osa-alueilla toimi aina sillä ilmastoystävällisimmällä tavalla, eikä tarvitsekaan. Teen parhaani niissä asioissa, jotka sopivat elämääni juuri nyt.

Seuraa Siniä ja kampanjaa:
Nettisivut
Instagram
Facebook
Twitter