Lainattua, saatua ja käytettyä - muttei koskaan uutta

Kerroin vähän aikaa sitten haastattelussani, että en halua kontolleni kertakäyttövaippojen aiheuttamaa jätevuorta. Usein tulee muutenkin puhuttua siitä, että haluaa tuottaa mahdollisimman vähän jätettä ja siihen minunkin kannattama zerowaste-ajattelu perustuu. Jätevuori ei kuitenkaan tämän hetken Suomessa ole ongelma, sillä kaikki sekajätteet poltetaan. Polttamisesta syntyy tosin myrkkyjä sekä tuhkaa ja polttolaitoskin (ja sen rakentaminen) kuluttaa energiaa, mutta jätevuoriongelmaa ei ole. Tähän yhteyteen pakko vielä lisätä, että toki on tärkeää että jätteet lajitellaan jo kotona, sillä siten materiaalit kiertävät käytössä pidempään, kun esimerkiksi metallijätteestä tehdään uusia metallituotteita. 

Äitiyspakkauksen suhteen olen myös käynyt hyviä keskusteluja. Viimeksi kun minulta kysyttiin, miksi en ottanut äitiyspakkausta vastasin heti, että haluan hankkia kaiken käytettynä. Olen aikaisemmin sanonut syyksi sen, että en halua mitään turhaa, ja toki tämäkin on oleellista. Isoin asia on kuitenkin se, että en halua meille uutta tavaraa. Ja äitiyspakkauksen sisältö on sellaista, jonka saa helposti käytettynä. Pahimmassa tapauksessa sitten ne uudet tuotteet vielä jäisivät käyttämättä, jolloin olisivat täysin turhaan valmistettu.  

 
Pyykkitelineeltä löytyy kaikkea: saatua (uutta ja käytettyä), lainattua, kaupasta ja kirppikseltä ostettua

Pyykkitelineeltä löytyy kaikkea: saatua (uutta ja käytettyä), lainattua, kaupasta ja kirppikseltä ostettua

 

Miksi sitten en halua kertisvaippoja ja uusia vaatteita tai tavaroita? Molemmissa tilanteissa tullaan siihen tuotannon alkupäähän. Joka ikisen tuotteen valmistaminen on vaatinut luonnonvaroja ja niiden tekeminen, pakkaaminen ja kuljettaminen ovat aiheuttaneet päästöjä (ja lisää luonnonvarojen kulutusta). Ja tämä on se mitä haluan välttää. Mitä vähemmän uusia tuotteita, sitä vähemmän toimintani kuluttaa. Varsinkin kertakäyttöisissä tai huonolaatuisissa tuotteissa tuntuu tosi pahalta, että kaikki se energia on käytetty ja luonnonvarat on tuhlattu (kaadettu, louhittu, porattu jne.) sen takia, että voin hetken käytön jälkeen heittää tuotteen roskiin (eli siis polttouuniin). 

Vaatteet ovat vielä paljon pahempia kuin selkeät kertakäyttötuotteet, vaatetuotanto kuormittaa ympäristöä monin eri tavoin ja eri vaiheissa tuotteiden elinkaarta. Kertakäyttöiseksi tehtyjen tuotteiden materiaalit ovat usein kevyempiä myös ympäristökuormaltaan. Vaippa-asiaa tutkin nopeasti ja esimerkiksi Muumi-vaipat tehdään Suomessa, joten myöskään tekstiiliteollisuuden eettiset ongelmat eivät välttämättä koske kertakäyttötuotteita. Mutta hyvin usein kertakäyttöiset tuotteet on helppo korvata ja on ehdottomasti ekologisinta jättää ne kauppaan! Meillä on korvattu kosteuspyyhkeet kangasliinoilla, myös nenäliinojen ja talouspaperin käyttö on nykyään vähäistä.

Arjessa tähän kytkeytyy monta asiaa. Esimerkiksi (tavara)lahjoja en halua itselleni tai lapselle, koska en halua uutta tavaraa enkä varsinkaan sellaista, jota emme tarvitse. Olen huomannut saman lahjakorteissa, niitäkään ei tarvitse, kun ei halua ostaa mitään uutta. Varmasti tulevaisuudessa mekin saatamme hyödyntää jotain lahjalistapalvelua, jonne voi listata tarpeita ja toivoa, että ne hankitaan käytettynä.  

 
Reikäinen villahaalari <3

Reikäinen villahaalari <3

 

Nykyään ajattelen usein myös, että mitä nuhjuisempi, sen parempi. Vauvan vaatteissa olen ollut tosi innoissani sellaisista selvästi käytetyistä vaatteista. Muutama tahra, pieni nukka tai reikä ei käyttöä haittaa (tai niille voi yrittää tehdä jotain). Tulee hyvä fiilis, kun näkee, että tämä materiaali on nyt todella otettu hyötykäyttöön ja Eeli on jo ties kuinka mones lapsi, joka tuotteesta hyötyy. 

Ja totta kai joskus voi ostaa uutena, kunhan ostaa harkiten, tarpeeseen ja harvoin. Kaiken tämän paatoksen jälkeen onkin varmaan hyvä mainita, että itsehän ostin uudet villahousut vauvalle juuri viime viikolla! Tämä oli ensimmäinen ostokseni kaupasta. Tarvitsimme yökäyttöön villavaippahousut nopeasti, koska en halunnut enää nähdä aamua, jolloin vauva joutuu heräämään yöpuku märkänä. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin hankkinut housut käytettynä. Täältä vanhasta tekstistä saa muuten lisää vinkkejäni harkiten ostamiseen. Villahousuostoksilla tutustuin kyseisen yrityksen arvomaailmaan, tuotteiden tuotantoprosessiin ja materiaalin alkuperään, kaikki tieto löytyi hyvin yrityksen nettisivuilta.  Villa ei muuten ole kovin hyvä valinta ympäristönäkökulmasta.

Kokonaisuudessaan on hurjaa, että luontoa tuhoutuu kasvavassa määrin kaikkien turhien ja ohimenevien tarpeiden vuoksi, kun myydään ja ostetaan jotain, joka hetken päästä poltetaan poroksi, (tai vielä pahempi, päätyvät saastuttamaan luontoa). Oikaistuna voisi ajatella, että keräisi ison sienisadon, rakentaisi majan itse keräämästä materiaalista tai kasvattaisi lampaan, kerisi villan ja tekisi siitä vaatteen, jonka työurakan valmistuttua tuikkaisi tuleen. Iso ja vaivalloinen työ, joka poltetaan taivaan tuuliin. Tekstiiliteollisuudessahan tämä on arkea, kun myös myymättömiä tuotteita viedään suoraan polttoon. Tämä on se syy, miksi en halua hankkia turhaa tai turhaan tai hetken mielijohteesta. Haluan, että jos luonnonvarat on kulutettu, niin tavara on hyödyksi ja käytössä pitkään ja siitä pidetään huolta.  

 
Juomalasissa oli pieni halkeama, joten otin sen muuhun käyttöön.

Juomalasissa oli pieni halkeama, joten otin sen muuhun käyttöön.

 

Olen käyttänyt Instagramissa joskus aihetunnistetta “usewhatyouhave”. Tämä ajattelutapa on myös avartanut omaa suhtautumista tavaratarpeisiin. Todella usein kotoa löytyy jo jotain, mitä voi käyttää, vaikkei se tavara juuri siihen tarkoitukseen olisikaan. Ekologisempi elämä ei ole sitä, että alkaa ostaa uusia “vihreämpiä” tuotteita. Parempi on käyttää jo olemassa olevaa. Ja myös vanhat tavarat pitää käyttää loppuun. Joskus joku vuosia vanha hankinta harmittaa, mutta olen pitänyt kiinni esim. meidän vanhasta sohvasta, kun se kuitenkin vielä on käyttökelpoinen kaikin puolin. Itse myös käytän muoviastioita leivontaan ja säilytykseen, vaikka muovista ollaan nykyään montaa mieltä. Mutta en voi sille mitään mitä jo omistan, joten parasta vaan huoltaa ja käyttää mahdollisimman pitkään.

Teetkö sä hankintoja kirppiksiltä? Itse tykkään ihan kivijalkakirppiksistä, mutta myös tori.fi on ollut hyvä monessa tilanteessa, myydessä ja ostaessa. Myös lainaaminen tai vuokraaminen on usein hyvä vaihtoehto!