Kosmetiikkani päästä varpaisiin

Kosmetiikkavarastojani katsellessa huomasin, että se on se paljon puhuttu vähentäminen, mikä pätee myös tässä asiassa. Kosmetiikassa jos jossain on tarjolla valtava kirjo erilaisia tuotteita, joiden tarpeellisuus on hyvä kyseenalaistaa. Itse en ole koskaan ollut tosi kova meikkaamaan tai laittamaan hiuksia, enkä ole hurahtanut ryppy- tai muihinkaan voiteisiin, joten purkkiarsenaali ei tainnut lähtökohtaisestikaan olla paha. Tai no, onhan se osittain vieläkin, koska haluan käyttää kaiken loppuun ja pullonpohjia tulee välillä laiskuuttaan säilöttyä aika pitkään...

 
kosmet kaikki.jpg
 

Kosmetiikkaan on liittynyt myös havahtuminen siihen, mitä kaikkea myrkkyä tuotteiden kautta voi päätyä kroppaan. En ole sen kummemmin perehtynyt asiaan, mutta ajatus siitä, että laboratorioissa sekoitellaan ties mitä aineksia ja sitten ne imeytyvät kroppaan ihon/hiusten/silmien/suun kautta, ei tunnu mukavalta. Ja viime aikoina paljon puhuttu mikromuoviongelma koskee myös kosmetiikkaa ja käyttämistämme tuotteista pääsee haitallisia aineita myös vesistöihin. Näistä aiheista kannattaa lukea lisää esim. Kemikaalicocktail tai Kemikaalitutka -blogeista.

En enää muista milloin ja miten aloitin luonnonkosmetiikan käytön, siirryin siihen varmasti pikkuhiljaa. Samalla lopetin hiusten värjäämisen (mutta jos sitä teet, niin suosittelen ekokampaamoa). Viimeisin vaihtamani tuote on ollut hammastahna, se muutos tuli tämän vuoden puolella. Samalla löysin myös bambuhammasharjan. Parin viime vuoden aikana oon myös löytänyt palasaippuat ja -shampoot, joiden avulla saa myös ihanasti vähennettyä jätteen määrää. Ja ne on myös käteviä reissussa! Toinen vaihtoehto on käydä täyttämässä omaan pulloon esim. Ekolossa. Luonnonkosmetiikkaan siirtyminen on helppoa, esim. Sokoksella on hyvät valikoimat, itse käyn nykyään eniten Ruohonjuuressa tai Ekolossa. Kaikkiin perustuotteisiin löytyy vaihtoehdot luonnonkosmetiikasta, eikä hintaerotkaan ole kovin suuria. Monia tuotteita voi myös tehdä itse, mm. hammastahnaa ja deodoranttia. Näitä en ole itse vielä kokeillut, mutta sain vinkin Limepopista, josta löytää paljon kosmetiikkareseptejä.

(edit 30.8.2018) Unohtui mainita sellainen oleellinen asia kun tuoksut! Joskus jo vuosia sitten yksi luonnonkosmetiikkamyyjä sanoi mulle, että sitten kun siirtyy luonnonkosmetiikkaan niin tottuu miedompiin tuoksuihin, eikä kaipaa niitä voimakkaampia enää. Mulla on muutenkin aika hyvä hajuaisti ja vielä taipumusta migreeniin, joten vahvat tuoksut ei oo mun juttu. Mutta tosiaan kun on siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, jossa hajut on mietoja ja luonnollisia (ja pyykinpesuaineessa ja tiskiaineessa sama juttu), niin meinaa oikein häiritä sellaiset voimakkaan hajuiset pesuaineet, hiustuotteet ja tietysti hajuvedet. Hajuvettä en oo käyttänyt vuosiin, silloin tällöin käytän korvikkeena jotain tuoksuvaa kosteusvoidetta. Hajuveden voi korvata myös sellaisella voidemaisella tuoksulla, jota myydän puikkona.

Mutta mitä tuotteita olen siis valinnut käyttööni nyt muutaman vuoden kokeilun jälkeen?

Kasvot
Löysin ystävien suosituksesta Flow-kosmetiikan ja ensi käynnillä tehtaanmyymälästä tarttui mukaan Mustikka-kasvosaippua. Se on nyt vakkarikäytössä, ihana tuote ja tulee pahvipaketissa eli on auttanut myös muovijätteen vähentämisessä. Kosteusvoiteena käytän Laveran Soft Moisturising Cream -rasvaa (varmaan koska se on yksi halvimpia) ja toimii mulla hyvin. Jokin aika sitten lopetin aamuisin kasvopesun (pyyhin vaan silmät vedellä), joten rasvatakaan ei tarvitse kun kerran vuorokaudessa. Ostin kookosöljyä vähän aikaa sitten tarkoituksena kokeilla sitä kasvoihin, mutta se on toistaiseksi jäänyt. Mulla on sellainen aika rasvainen iho, joten onnekseni ei tarvitse ihan koko ajan olla rasvailemassa. Ja muita tuotteita en kasvoihin käytä.

 
palasaippuat.jpg
 

Hiukset
Vaihdoin ensin luonnonkosmetiikka shampooseen, mun suosikiksi nousi Madaran Gloss & Vibrance. Näissä koin, että kannattaa ottaa vähän kalliimpi, joillain halvemmilla en saanut hiuksia puhtaaksi. Mutta nyt kun olen löytänyt palasaippuat, niin tällä hetkellä mulla on käytössä Flow-kosmetiikan Teepuu-shampoopala ja se toimii oikein hyvin. Hoitoaineen käyttö on ollut mulla aina vaihtelevaa, nyt käytän jotain tosi vanhoja pullonpohjia mitä löytyi kaapista. Tukka vaatii kyllä selvittelyä eli palashampoo+normihoitoaine ei tunnu ihan toimivan yhdessä. Etikkaa ajattelin jossain vaiheessa kokeilla hoitoaineena... Ja näin myös Ekolossa myynnissä palahoitoaineen! Mulle ei ole niin väliä onko hiukset aina superkiiltävät/-pehmeät tms, joten tämä tapa toimii mulle oikein hyvin. Pesen hiukset 3 kertaa viikossa. Mitään muotoilutuotteita en enää käytä, joitain ikuisuuden vanhoja niitäkin taitaa olla kaapissa. Vanha hiuslakka on ollut käytössä luistelukisoissa. Palashampoon myötä oon alkanut käyttämään kampaa, kun vanha harja on mennyt niin huonoon kuntoon.

Vartalo
Suihkugeelin käyttö on vähentynyt viime aikoina, kun on monia erilaisia palasaippuoita, millä vartalokin puhdistuu (ja tarvitseeko aina saippuaa?). Mutta mulla on vielä vähän jäljellä ekan kuvan Korres-suihkugeeliä, joka on kyllä ollut ihana tuoksultaan ja muutenkin.

Sheivaukseen käytän myöskin Flow-kosmetiikkaa, heidän sheivauspalasaippuaa. Mulla on vielä triljoona vuotta vanha Gilletten sheiveri, johon vaihdan pään ehkä kerran vuodessa. On pitänyt selvittää, onko ekologisempaa ostaa uusi metallinen sheiveri...

Kroppaa rasvailen hävettävän harvoin... Laiskuutta kai tämäkin, mutta pärjään hyvin näin. Jos rasvaan, niin vielä on ollut jämiä kaapissa, tai sitten samalla Laveralla kun kasvotkin. Mm. vanhan after sun -voiteen oon ottanut tähän käyttöön.

Myös deodorantin käyttö on vähentynyt viime aikoina. Laitan sitä oikeastaan vähän randomilla silloin tällöin, en joka päivä, kesällä useammin kuin talvella. En ole oikeastaan huomannut eroa siinä haiseeko enemmän tai vähemmän dödöllä tai ilman... Kokeilin yhtä Laveraa aluksi ja nyt olen käyttänyt Santen kristallikiveä. Se tuntuu todella riittoisalta ja ajaa asiansa. Jos/kun se joskus loppuu, olen nähnyt tarjolla kivoja voidemaisia dödöjä, niitä voisi kokeilla tai sitten itse tehtyä.

 
meikit1.jpg
 

Meikki
Mun meikin käyttö on viime vuosina rajautunut lähinnä ripsiväriin. (Ja jonkin verran olen myös ilman meikkiä etenkin lomalla ja vapaa-ajalla.) Jos iho tuntuu liian kiiltävältä, punakalta tai kalpealta, käytän Flow kosmetiikan mineraalipuuteria. Ennen käytin luonnonkosmetiikka meikkivoiteita, mutta tää puuteri riittää sellaisenaan. Levitän sen Ecotoolsin huiskulla. Ripsiväreissä suosikiksi on noussut Dr. Hauschkan perusmusta. Se on myös tosi riittoisaa. Juhliin saatan meikata enemmän ja sitä varten on vielä toistaiseksi riittänyt vanhat luomiväri- ja rajauskynävarastot. Suurin mutta meikissä on varmastikin topsipuikot, ne on vasta seuraavalla kerralla vaihtumassa kestäviin. Käytän kyllä samaa useaan kertaan meikin puhdistuksessa tarvittaessa.

 
hammasharja2.jpg
hammastahna.jpg
 

Hampaat
Hampaat on ollu mulle vähän haastava asia, koska mulla on ollut aina paljon reikiä ja vaivoja niiden kanssa. Stressatessa puren hampaita yhteen päivisin ja öisin, joten senkin takia on tullut käytyä lääkärissä. Mulla on purentakisko käytössä ja siihen oon joutunut ostamaan puhdistustabletteja (hmm ehkä tähänkin löytyisi ekompi keino). Reikiintyminen on vähentynyt hammaslangalla ja se on mulla vielä ihan tavallista. Käytän lankainta ja vaihdettavia irtopäitä - tämä on ehkä yksi ainoita tuotteita missä ostan jotain ns. tavallista. En vaan ikinä oppinut käyttämään hammaslankaa sellaisenaan. Mutta hammasharjan- ja tahnan vaihdoin tosiaan tänä vuonna Humble Brushin bambuiseen ja luonnonkosmetiikkaan (nyt käytössä Lavera). Aluksi harja tuntui vähän isolta suussa, mutta siihen tottui nopeasti. Tahnoissa olen joskus palannut Sensodyneen, kun on tosi paljon vihlonut, mutta en huomannut mitään eroa, joten palasin takaisin luonnonkosmetiikkaan. 

Muu
Aurinkorasvan löytäminen on ollut haastavaa. Ostin Laveran rasvan, mutta sitä ei oikein voinut käyttää kun se jää paksuna valkoisena kerroksena iholle, eikä mulla ole luonnostaankaan mitenkään tosi vaalea iho... Tänä kesänä ostin sitten LV:n allergiavapaan rasvan ajatellen, että ehkä allergiavapaassa olisi vähemmän haitallisia kemikaaleja. Sillä varmaan mennään taas pari kesää. Aurinkorasvaa voi toki vältellä olemalla varjossa ja suojautumalla vaatteilla.

Kuukautisten aikaan mulla on käytössä kuukuppi ja kestoterveyssiteet ja -pikkuhousunsuojat. Kirjoittelin tästä aiheesta jo aiemmin.