Puolesta ja vastaan

Onko muovipakkaus parempi kuin ilman pakkausta? Onko sekoitekuitu tekstiileissä kestävämpi kuin luonnonkuitu? Onko reilu kauppa oikeasti reilua? Onko vegaaninen aina luonnollista? Onko liha parempi kuin juusto?

Ekologinen elämä on ihanaa. Se on edullista, rauhallista, puhdasta, yksinkertaista ja kaunista. Mutta joskus se aiheuttaa kovasti päänvaivaa. Elääkseen kokonaisvaltaista ekologista elämää, pitäisi tietää omien tekojensa vaikutukset kokonaisuudessaan, oli kyseessä sitten ruoka, sähkönkulutus, vaateostokset tai ratikkamatka. Itse olen kuullut/nähnyt/saanut/löytänyt tietoa monista lähteistä, mutta en ole opiskellut alaa tai muutenkaan perehtynyt tieteellisesti energiantuotantoon, hiilidioksidiin, kasvihuoneilmiöön tai muuhun aiheeseen läheisesti liittyvään.

Sitä kuulee jostain, että joku tietty toimintatapa olisi hyvä ympäristön kannalta ja ryhtyy toimeen. Lopetan lihansyönnin, mutta kuulen, että liha onkin joissain tapauksissa parempi valinta kuin kasvisruoka. Pidän muovittoman syyskuun, mutta sitten selviääkin, että joissain tapauksissa muovi tekee valinnastasi ekologisemman. Ajattelen, etten heitä omistamiani käyttökelpoisia tavaroita pois, vaan käytän ne loppuun, mutta onko se sittenkään parasta ympäristölle? Tuntuu, että erityisesti ekoasioissa huutelua suuntaan ja toiseen tapahtuu vähän joka puolella. Ja kaikkien tuotteiden valmistamiseen liittyy lisäksi paljon muita (mm. eettisiä) kysymyksiä: mistä raaka-aineet on peräisin ja millä keinoin ne on hankittu, kuljetettu ja valmistettu, kuka tuotteen on tehty ja mitä kaikkea sen valmistamiseen liittyy. 

 
kirjan kuva.jpg
 

Yksi suurimmista muutoksista minkä tein siirtyessäni ekologisempaan elämään, oli lihansyönnin lopettaminen. En kuitenkaan ryhtynyt vegaaniksi, vaan söin ja syön edelleen maitotuotteita. (Tosin monia maitotuotteita en käytä, liittyen muihin omiin ja puolisoni valintoihin ruokavaliossa.) Ja niistä eniten juustoja. Juuston jätimme pois juuri muutama kuukausi sitten, kuten kirjoitinkin. Ja teimme samalla arvaamattamme aika ison ilmastoteon. Juuston ilmastovaikutus on nimittäin paljon suurempi kuin esimerkiksi kanan. En tiedä olenko itse vain elänyt omassa kuplassani, mutta jostain syystä en ole tätä asiaa täysin tiedostanut, vaan olen onnellisesti korvannut lihaa fetalla, halloumilla ja mozzarellalla. Viime viikolla olin Climate Business Collectiven tilaisuudessa, jossa asia tuli ihan tieteellisen tiedon valossa esiin, ja havahduin tähän toden teolla. Siis juuston päästöt tosiaan ovat hyvin lähellä naudanlihan päästöjä ja mm. kana on ilmastonäkökulmasta parempi valinta.

Olen blogin perustamisen jälkeen yhä enemmän janonnut faktapohjaista tietoa ekoasioista. Mitä enemmän kirjoitan, sitä enemmän kaipaan tietoa. Ja toisaalta epäilen omaa toimintaani. Hyvä asia on se, että tämä kaikki saa mut myös ottamaan selvää asioista. Kävin hakemassa kirjastosta tuolla viime viikon tilaisuudessa puhuneen Tuomas Vanhasen kirjan Valot päälle! ja apua miten ihana on nyt lukea tästä kaikesta perusteltua, mutta käytännönläheistä tietoa! Kirjoitan kirjasta ihan varmasti vielä lisää. 

Olen muutenkin oppinut jo muutaman kuukauden aikana paljon blogia kirjoittaessani ja muita blogeja seuratessani. Asiantuntija olen oman elämäni suhteen, mutten muuten, joten tekstejäni saa ehdottomasti kyseenalaistaa. Ja asiathan eivät ole mustavalkoisia. Yrityksillä ja monilla muillakin organisaatioilla on oma etunsa, jonka ajaminen voi johtaa korostamaan jotakin asiaa ja jättämään ehkä jonkin toisen oleellisenkin seikan mainitsematta. Onkin ihan mahtavaa, että Vanhasen kirjan nimessä on sana puolueeton.

 
Saynotocheese
 

Informaatiota on paljon, eikä aina tiedä ketä pitäisi uskoa. Yritykset haluavat totta kai myydä tuotteitaan ja he keksivät keinoja houkutella myös meitä tiedostavia kuluttajia. Totta kai hyviäkin keinoja. Olen tietysti jälleen onnellisessa asemassa keskitie-asenteeni kanssa. Yritän parhaani enkä vaadi itseltäni täydellisyyttä. Jokaisen ”virheen” tunnistaminen opettaa ja vie enemmän oikeaan suuntaan. On tärkeää, että näitä asioita miettii ja tarvittaessa muuttaa käyttäytymistään. Se, että on kiinnostunut, tiedostaa, kysyy ja kyseenalaistaa, vie jo pitkälle.